villavalencia

Fiestas

Las Fallas
Fiestas hebben vaak een bijzondere achtergrond en dat geldt ook voor Las Fallas in Valencia. Dit feest der ‘oprichtingen’ luidt de komende lente in. Vroeger maakten de timmerlieden hiervoor grote brandstapels van hun overgebleven hout en staken deze aan. Maar tegenwoordig zijn dit grote papier-machépoppen. Her en der door de stad worden deze poppen vanaf 15 maart neergezet en zijn ze te bewonderen. Op de laatste avond, op 19 maart 2015, worden de poppen verbrand, behalve één. De winnaar van dat jaar krijgt namelijk een plek in het Fallas-museum. In totaal duren de fiestas drie weken en in die periode is er dagelijks om 14.00 uur een oorverdovend vuurwerk (mascletá) te horen op het Plaza del Ayuntamiento in Valencia.

Pasen wordt groots gevierd in Spanje en tijdens deze Semana Santa zijn daarom veel winkels gesloten. Er worden processies gehouden waarbij broederschappen van mannen in toga’s door de straten lopen, met grote beelden dragen van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal.

Verbrandden de timmerlieden van Valencia hun hout voor Las Fallas, het ontstaan van het tomatenfeest, La Tomatina, is niet helemaal duidelijk. Leuk is het wel. Op 10 km van het huis, in Buñol, wordt dit jaarlijks terugkerend feest gevierd op de laatste woensdag van augustus (26 augustus 2015). Wil je dit feest meemaken, kleed je dan in het wit, doe een duikbril op en zorg dat je tussen de duizenden bezoekers staat in de hoofdstraat bij Plaza del Pueblo. Bij de start van het feest om 11.00 uur rijden vrachtwagens gevuld met tomaten door de straat en dan kan het bekogelen beginnen.

Een feestje waarbij enige moed wordt gevraagd van de lokale mannen, is Entre Toros y Caballos in Segorbe van 7 tot 13 september 2015. In kledij gekleed krijgen deze mannen op paarden de uitdaging om zo’n 6 stieren in te sluiten en op te drijven door de smalle straatjes van dit stadje waaronder de belangrijkste Calle de Colon. Je kunt dit spektakel elke dag zien om klokslag 14.00 uur. Om het feest compleet te maken, eet je traditiegetrouw de heerlijke Jamon Ibérico.

 

 

 

 

 

 

 

 

In september moet je in Segorbe zijn

Het kleurigste feest in Valencia: Fallas

Het oorverdovende feest in Valencia: Fallas

Pasen vier je zo in Valencia

Er is geen ontkomen aan een nat pak